top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Stefania Mezdrea

De ce să îți îngrijești gura ?

Pentru că vei preveni apariția cariilor, a infecțiilor și a mirosului neplăcut din cavitatea orală.


Afecțiunile dentare și gingivale pot duce la pierderea dinților, aceștia din urmă își vor pierde alinierea iar în spațiile rămase se vor depozita resturi alimentare mai greu de îndepărtat prin periajul realizat acasă.


Când pierzi dinții, masticația alimentelor este deficitară și astfel apar decompensări nu doar la nivel mascticator ci și la nivel digestiv.


Lipsa dinților nu este doar inestetică, ea mai creează și o pierdere a încrederii în a zâmbi. Ca să nu mai specific de corelația strânsă între infecțiile gingivale și diabet, afecțiuni ale inimii (91% din pacienții cu afecțiuni gingivale). Infecțiile din cavitatea orală cauzează inflamații ale vaselor sangvine care cresc riscul de infarct sau atac cerebral.


Afecțiunile gingivale duc și la nașteri premature, unde deseori noi-nascuți întampină probleme la plămâni și inima, precum și dificultăți în învățare.


Osteoporoza și afecțiunile gingivale, de asemenea au ceva în comun, pierderea de os. Când pierzi os în cavitatea orală, devine dezavantajos dacă ai nevoie de o lucrare pe implant. Vei avea nevoie de timp și costuri în plus, pentru adiția de os necesară completării a ceea ce ai pierdut.


Fumatul poate fi neplăcut ca efect (o pacientă îmi mărturisea că atunci când își săruta soțul era ca și cum lingea o scrumiera), însă nu este doar atat, fumatul și paradontoza sunt cei mai buni prieteni. Artrita reumatoidă, pneumonia, afecțiuni cronice obstructive ale plămânilor și obezitatea sunt alte cateva boli asociate afecțiunilor gingivale.


În fine, nu vreau să mai enumăr alte neplăceri căci dacă te speli pe dinți nu vei avea aceste probleme. Cu siguranță, dacă te speli pe dinți vei avea încredere în tine, vei fi pozitiv, vei zâmbi cu plăcere, vei rade spontan, vei arăta atrăgător, vei deschide multe uși și cele care trebuie 🙂

Profesional și personal vei avea mereu un avantaj. Atunci când dinții tăi arată bine iar respirația ta este una proaspătă, succesul este mai aproape și totul devine mai simplu.


Motivează-te să ai grijă de zâmbetul tău!


Cu motivație,

Dr. Stefania Mezdrea

bottom of page