top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Stefania Mezdrea

Cum să ai grijă de dinții tăi

Pentru a avea grijă de dinții tăi ai nevoie de o periuță manuală sau electrică, o ață interdentară/irigator bucal și o pastă de dinți potrivită.


Periuța electrică și irigatorul bucal sunt de elecție pentru că îți permit igienizarea completă a dinților cu ușurință, fără a răni gingia.



Ața interdentară, accesoriu important pentru igienă orală
Ața interdentară, accesoriu important pentru igienă orală

Pentru persoanele care au dinții foarte apropiați și nu utilizează irigatorul bucal recomand ața interdentară cu ceară iar pentru cei care au spații mari între dinți pot utiliza o ață interdentară fără ceară sau periuța interdentară.


Apa de gură, eu personal o recomand pe cea transparentă sau pentru dinți albiți, mai puțin cea colorată mai ales dacă vrei să-ți păstrezi dinții albi. E suficient să o folosești de câteva ori pe săptămână, diluată și nu zilnic.


Pasta de dinți pentru adulți poate fi cu fluor sau fără fluor, eu personal altrenez acestea. Ține cont că anumite paste de dinți cu fluor nu sunt indicate copiilor sub 7 ani. Pastele de dinți cu ingrediente cât mai naturale precum fenicul, salvia, menta, anason, lămaie, căpșuni sunt optime deoarece nu determină aceea senzație de reflex de vomă în timpul periajului pe care o poți avea la anumite paste de dinți.


Periajul dentar este important a se realiza la 30 minute după masă. Ph-ul salivar este acid imediat după ce ai mâncat și poate agresa smalțul, de aceea este bine să aștepți.

Seara este momentul când îți poți curăța dinții cu mai multă meticulozitate. Nu îți agresa gingiile cu un periaj în grabă sau apăsând foarte tare pe dinte. Perii periuței de dinți trebuie să fie de o duritate medie.


Uneori nu este suficientă igiena orală de acasă, de aceea un detartraj și un periaj profesional cel puțin 1 dată sau de 2 ori pe an vor menține un status sănătos al dinților și gingiei.


Dacă fumezi, bei cafea, coca cola sau consumi alimente colorate frecvent, un jet de bicarbonat cu apă, așa-numitul airflow este esențial pentru a îndepărta petele superficiale depuse. Când ai lucrări dentare, implanturi, aparat dentar, cu atât mai mult este utilă igiena riguroasă, atât acasă cât și la dentistul tău preferat.


Când ai grijă de dinți și gingie, de fapt ai grijă de zâmbetul tău !

Prin zâmbet îți exprimi starea de bine, datorită unui zâmbet sănătos îți mărești încrederea ! Ce poate fi mai plăcut decât un zâmbet sănătos?


Cu bucurie, Dr. Stefania Mezdrea.

bottom of page