top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Stefania Mezdrea

Gestionarea problemelor dentare acasă

Mă doare dintele! Acum ce fac?

Înainte de a gestiona orice problemă dentară acasă cere opinia dentistului, sună-l sau scriei pe rețelele disponibile.

După cum bine știți, în această perioadă putem trata doar urgențele dentare.

Iată ce reprezintă urgență dentară și ce nu?


Tratamente dentare urgente:

  1. inflamarea facială (umflarea feței) extinsă spre ochi și gât.

  2. sângerare continuă după extracție care nu se oprește după 20 de minute în urma presiunii cu pansament.

  3. sângerări datorită anumitor traume faciale/dentare

  4. dinte fracturat, spart care cauzează durere semnificativă

  5. durere de dinte nocturnă asociată cu umflare care nu poate fi calmată de medicamente

Umflarea feței cu afectarea vederii, a respirației și imposibilitatea deschiderii gurii cu mai mult de 2 degete lățime și traume prin pierderea cunoștinței, vedere dublă asociată cu vomă reprezintă cauză imediată de urgență dentară.


Tratamente dentare non urgente:

  1. decimentarea sau pierderea coroanei, a punții dentare sau a fațetei dentare.

  2. proteze sparte, neadaptate sau deteriorate

  3. gingii sângerânde

  4. obturații dentare (plombe) sparte sau incomplete

  5. dinți sparți fără durere semnificativă

  6. arcuri ortodontice slăbite

Ce medicamente putem lua acasă pentru durerea de dinți?


Antiiflamatoarele precum Ibuprofenul reduc durerea dentară. Alternarea acestuia cu paracetamol s-a demonstrat a fi eficientă.

În cazul în care ești alergic la unul dintre aceste medicamente sună dentistul pentru ulterioare indicații.


Dacă nu ai simptome de coronavirus, ibuprofenul poate fi luat in mod normal. Dacă ai simptome de coronavirus sună urgent medicul de familie pentru a primi indicațiile specifice.

Persoanele cu vârste peste 16 ani pot lua paracetamol 1g de 4 ori/ zi sau ibuprofen 400 mg de 3 ori pe zi (doar dacă nu ești alergic). Acestea se pot alterna pentru eficiență.

Dacă durerea dentară este accentuată la rece sau cald antibioticele nu ajută. În acest caz va fi necesară intervenția dentistului.


O bună igienă orală cu Sensodyne Rapid Relief, Biorepair Fast sau Himalaya Herbals Sensi-Relief ameliorează situația pănă se poate interveni direct în tratarea cariei. Limitarea meselor, a ronțăitului continuu împreună cu o igienă orală riguroase acasă vă vor scuti de dureri dentare și gingivale.


Nu uitați de curățarea interdentară cu duș bucal/ață interdentară sau periuțe interdentare. Orice aliment rămas între dinți sau în jurul gingiei poate determina la un momentat durere.

Lipsa igienei orale la un moment dat va determina durere. Periază-ți dinții zilnic!

Pentru durerile de măsea de minte, de asemenea este important a se menține o igiena orală riguroasă. Utilizarea apei de gură transparente sau a apei calde cu sare și a unui gel gingival (de exemplu Parodium, Elugel, Periokin, Orajel) îți vor ameliora durerile erupției molarului de minte. Dieta trebuie să fie moale iar medicația cu Ibuprofen și paracetamol elimină durerea. Dacă nu poți să înghiți și nu poți să deschizi gura sună dentistul pentru a-ți prescrie antibiotic deoarece infecția este extinsă.


Aftele și ulcerațiile în mod nomal se vindecă de la sine în 7-10 zile sau poți utiliza Anaftin, Urgo gel Afte, Alovex, Gengigel. Ulcerațiile sau leziunile orale care nu se vindecă în mai mult de 3 săptămâni necesită consultație directă.


Dacă ai o aftă de la proteză dentară, îndepartează proteza pentru vindecare și utilizează concomitent un gel gingival menționat anterior.


Nu utiliza superglue acasă pentru repararea aparatelor sau a protezelor dentare.

În cazul rănilor de la aparatele dentare, arcuri, brackeți utilizează ceara de dinți. Dacă ai o rană datorită aparatului dentar, clatește-te cu apă călduță sărată sau Curasept sau Corsodyl gel de 4 ori, timp de 5 zile. Gelurile gingivale pentru ulcerații și afte sunt la fel de utile.


Sensibilitatea dinților este datorată în mare parte de retracția gingivală, obturații extinse sau datorită cariilor. Periajul atent cu o pastă de dinți desensibilizantă, lăsată peste noapte în zona dureroasă, timp de 1 săptămână va reduce sau chiar elimina sensibilitatea dentinară. Poți utiliza anti-inflamatoare obișnuite dacă este necesar.

O igienă orală corectă și reducerea băuturilor și alimentelor ce conțin zahăr te vor ajuta să treci cu bine peste această perioadă.


Pentru orice durere dentară sau nelămurire în privința problemelor dentare întreabă dentistul inițial.


Cu grijă,

Dr. Stefania Mezdrea

bottom of page